Joga

U današnje vreme, ljudi Jogu vide samo kroz prizmu telesne vežbe. Da, to je tačno, danas postoji stotine asana (poza) koje otvaraju, stabilizuju, jačaju i omekšavaju telo. No, Joga zapravo nikako nije samo to. Ona je daleko mnogo više od puke fizičke prakse. Joga je jedna od šest daršana tj. filozofskih pristupa, jedna od tradicionalnih disciplina brahmanske učenosti. Osim Joge, u daršane spadaju i Vaišešika, Njaja, Samkja, Vedanta i Mimansa, ali je Joga našire poznata i najviše primenjivana. Sama reč potiče od korenske reči yuj, yug koja znači vezati zajedno, držati čvrsto, ujarmiti. To podrazumeva da se sledbenik Joge putem samodiscipline može osloboditi zabluda i privrženosti, kako bi se duh i duša osposobili za sjedinjenje sa večnim duhom univerzuma. Joga je jedinstvo mikrokosmosa sa makrokosmosom, individue sa univerzalnom celinom, krajnjim utočištem. Da bi se ovo jedinstvo ostvarilo, čovek prvo mora da uđe u najdublje slojeve svoga bića, da upozna samog sebe, da se pomiri sa samim sobom. On mora da nađe svoje pravo mesto u svetu, da se na najbolji način uskladi sa svojom okolinom, da bude svetla tačka prostora u kojem živi. Stari mudraci Indije pružili su različite metode i sisteme pomoću kojih bi svako prema svojoj prirodi, temperamentu, telesnim i duhovnim sposobnostima mogao da razvije svoje unutrašnje potencijale. Drevni izvori pominju 108 sistema joga. U filozofskoj raspravi Bhagavad Gita, u vidu dijaloga između Krišne, inkarnacije boga Višnua, i ratnika Arđune, izloženo je pet osnovnih sistema joga- puteva. I pored specifičnosti doba i prilika u kojima su nastali, oni se mogu primeniti i u savremenim uslovima života. To su:

Putevi joge

lotus, therapy, meditation, relax
Đnana/Džnana/Gjana joga

Put istraživanja, mudrosti, znanja

yoga, exercise, calm, therapy
Bakti joga

Put ljubavi, odanosti, posvećenja

herbal, tea, natural, healthy
Karma joga

Put nesebičnog rada, aktivnosti

meditation, therapy, relaxation, yoga
Hata joga

Put uravnoteženja telesnih, umnih i duhovnih snaga

I pored njihovih prividnih različitosti, svi ovi sistemi, ovi putevi vode ka istom cilju:

dobrom telesnom zdravlju, mentalnoj uravnoteženosti i jednoj višoj svesnosti.

herbal, mortar, pestle, medicine
Radža/Rađa joga

Put samoposmatranja, ovladavanja svim snagama svoga bića

Joga

Osmokraki sistem postignuća

U današnje vreme, nema praktikanta Joge koji nije bar jednom čuo o postojanju Osmokrakog sistema postignuća. U osnovi, taj sistem ili put postignuća veže se za Radža jogu, ali poznavanje istog sada već predstavlja jednu opštu jogijsku kulturu. Ovaj sistem definisao je (ili predstavio) Rši Patanđali u svom klasičnom delu ,,Joga sutra“ (Aforizmi o jogi). Opšta pravila ponašanja i razne tehnike pomoću kojih se jogin može izdići na viši stepen egzistencije sistematizovani su u osam krakova (ašta-osam, anga-ugao) i oni su:

Jama – opšta pravila ispravnog postupka, društvena disciplina
Nijama – specifične obaveze, individualna disciplina
Asane – položaji tela, telesna disciplina
Pranajama – kontrola daha (i vitalne energije) za mentalnu disciplinu

Pratjahara – suzdržavanje, disciplina čula
Dharana – zadržanost pažnje, koncentracija
Dhyana – kontlemplacija, meditacija
Samadhi – usresređenost bića, samoostvarenje

Joga

Stilovi Joge

Hatha Joga

Hatha Joga dobila je ime po sanskritskim rečima za Sunce i Mesec, a cilj joj je da izbalansira suprotne sile u čoveku. Taj balans može da se postigne kroz snagu i fleksibilnost, fizičku i mentalnu energiju, dah i telo. Hatha joga se često koristi kao termin koji opisuje više tradicionalnu praksu ili praksu za početnike i one koji žele ,,laganiju'' praksu. Praksa Hatha Joge će se, u osnovi, sastojati od asana (položaja), pranajame (tehnika disanja/kontrola životne energije) i meditacije.

Vinyasa Joga

Takođe se naziva i ,,Flow joga'' ili ,,Vinyasa Flow''. Ovo je veoma rasprostranjen stil joge. Proistekao je iz mnogo utvrđenije Ashtanga Vinyasa Joge pre nekoliko decenija. Ovo je stil Joge u kome je dah sinhronizovan sa pokretom, tako da poze teku jedna u drugu. Taj tok može biti meditativan u svojoj prirodi, smirujući um i nervni sistem, bez obrzira što ste u pokretu. Ovaj stil Joge odgovara i početnicima i naprednim praktičarima, zavisno od nivoa koji se nudi, a svakako odgovara osobama koji imaju više afiniteta za pokret nego za umirenje.

Ashtanga Vinyasa Joga

Ashtanga Vinyasa Joga sistem sastoji se od šest serija specifičnih poza koje imaju ustaljen sled. Svaka poza, ali i serija, daje se praktičaru od strane učitelja, kada on odluči da je praktičar savladao prethodnu. Ovo je veoma fizički orijentisana praksa tipa ,,flow'', ali je određenija i fiksirana praksa, koja se najčešće radi šest dana u nedelji. Zahteva izdvajanje oko 90 min do 120 min, zavisno od toga na kom je nivou praktičar. Ovaj stil veoma je popularan na Zapadu, a sve više i kod nas.

Power Joga

Kao i Vinyasa Joga, i Power Joga ima svoje korene u Ashtanga Vinyasa Jogi, ali je manje fiksirana praksa i otvorena je za različitu interpretaciju zavisno od instruktora. Power Joga ima brži ritam od ostalih stilova. Takođe može da se radi u zagrejanoj prostoriji, pa će dobiti naziv Hot Joga. Power Jogu uglavnom biraju osobe koje privlači Ashtanga Joga, ali nisu za suviše rigidan stil, a takođe i one osobe koji žele više fizičku, a manje spiritualnu praksu.

Kundalini Joga

Kundalini Joga stigla je na Zapad kasnih 1960-ih. Kundalini je veoma poznat jogijski pojam za latentnu, uspavanu energiju čoveka, energiju uz koju možemo da ostvarimo sve svoje potencijale. Kundalini Joga sekvence specijalno su dizajnirane da stimulišu i probude tu energiju radi podizanja svesti. Ovo se postiže kroz mantre, pesme, meditacije i krije (specijalne serije poza uparene sa disanjem i mantranjem). Ono što upada u oči je da svi koji praktikuju Kundalini Jogu nose belo, jer se veruje da bela boja odbija negativnu energiju i pojačava auru. Kundalini Joga privućiće osobe koje ne prezaju od fizičke prakse, ali takođe traže i spiritualnost.

Yin Joga

Yin Joga je sporiji stil Joge u kojem se poze zadržavaju od minut do pet minuta, pa i više. Ovaj stil Joge vuče korene iz borilačkih veština, i dizajniran je da poveća cirkulaciju u zglobovima i poboljša fleksibilnost. Praksa se koncentriše na kukove, donja leđa i butine. Koriste se pomagala u vidu jastuka, ćebadi, blokova, da bi se na taj način dozvolilo da gravitacija ,,radi svoj posao''. Dok se mnogi drugi stilovi Joge fokusiraju na mišiće i mišićne grupe, ovaj stil radi sa vezivnim tkivom čoveka. Yin Joga često pomaže kod oporavka od povreda ili od težih treninga. Duže držanje poza korisno je kako za telo tako i za um, jer daje šansu umirenju. Ovo je dobar stil kao dopuna jačim stilovima, npr. Vinyasa Jogi.

Iyengar Joga

Nazvan po svom osnivaču, ovaj stil Joge postao je veoma popularan 70-ih godina prošlog veka. S jedne strane, ovo je veoma tradicionalan stil, koji zahteva tačnost poza. S druge strane, ovaj stil je postao popularan i revolucionaran po upotrebi pomagala u vidu stolica, zida, klupa, kao i blokova, kaiševa i jastuka. Varira po intenzitetu, zavisno od instruktora, pa tako može da odgovara i početnicima kao i naprednijim praktičarima. Takođe je prikladan za osobe koji imaju fizička ograničenja ili osobama koje ne prezaju od detaljnih instrukcija.

Restorativna Joga

Ako neupućeni ušetate na čas Restorativne Joge, možete pomisliti da svi spavaju na svojim prostirkama. U ovoj praksi koriste se pomagala koja će podržati telo. Cilj je da se telo potpuno opusti u datoj pozi, koja se često drži duže od pet minuta. Neretko se dešava da se radi i nidra - specijalna ležeća meditacija. Restorativna Joga odgovaraće osobama kojima je potrebno da otpuste stres, relaksiraju ili kao dodatak svojoj osnovnoj jogijskoj praksi.

Prenatalna Joga

Joga može biti veoma korisna za buduće majke. Ovaj stil fokusira se na olakšavanje tegoba koje su vezane za trudnoću, kao na primer bolovi u kukovima ili donjim leđima. Prenatalna Joga pruža oslobađanje od stresa, fizičku praksu, kao i vežbe disanja, koje mogu biti veoma korisne prilikom porođaja. Ovaj tip Joge takođe može biti koristan i za nove majke, koje žele na nežan način da povrate kondiciju i formu.

Aerial Joga

Često se naziva i Antigravitaciona Joga ili Lebdeća Joga. Relativno nov stil joge, kod kojeg se tradicionalne poze izvode uz pomoć svilenih traka koje su zakačene za plafon. Ovaj stil Joge izgleda senzacionalno, veoma je fizički zahtevan, ali veoma brzo razvija propriocepciju, ravnotežu, kao i snagu.

Acro Joga

Acro Joga uključuje mnoge tradicionalne poze, ali ih čini duplo uzbudljivijim - dodajući partnera. To često znači i duplo posla! Jedan partner služi kao ,,osnova'' na podlozi, dok je drugi partner ,,letač'', koji se oslanja na tabane ,,osnove''. Ovaj stil Joge pomaže boljem razvijanju povezanosti uma i tela, kao i komunikacionih veština između partnera. Kod partnera koji je ,,osnova'' razvija se snaga u donjem delu tela srži (core), dok kod parnera koji je ,,letač'' razvija se fleksibilnost, snaga i poverenje.