Kada počnete da se bavite jogom, možda ćete nakon izvesnog vremena osetiti želju da se upustite u jogijsku literaturu. Sjajna stvar! Samo napred!

Ali, odakle početi?

Predlažem da počnete sa knjigama koje nisu, da se jednostavno izrazim, teške za čitanje. Na početku su vam potrebne knjige koje ćete razumeti, koje će vam objasniti osnove joge, a da su napisane jednostavnim jezikom.

Ovo su pet knjiga za koje smatram da prave dobar uvod, da daju dobru osnovu, a da su lake ,,za svariti“.

,,Yoga znanja i zdravlja“ , Jasmina Puljo

Poznata i kao ,,žuta knjiga“! Jedna od mojih prvih knjiga o jogi. Izuzetan sadržaj. Prvi deo knjige bavi se teorijom joge. Obrađuju se sve glavne teme i stiče se iscrpan uvid u istoriju joge i osnovne pojmove vezane za jogu. Od kratke istorije, preko puteva i sistema joge, Patanđalija, čakri… Sve je tu sistematizovano na jednostavan i čitljiv način.

U drugom delu predstavljene su asane (položaji) kao i tehnike disanja (pranajama).

 ,,HATHA YOGA“, Swami Satyananda Paramahansa

Jedna mala, tanka knjižica u kojoj su objašnjene osnove Hatha Yoge, u svom izvornom obliku. Ova knjiga objašnjava šta je Hatha Yoga u svom najdubljem značenju, koji su to glavni nadiji (energetski kanali) i koje su njihove karakteristike, koji su to slojevi egzistencije…Nakon teorijskog dela, prelazi se na same tehnike Hatha Yoge.

,,DISANJE I ZDRAVLJE“, Jogi Ramačaraka

Takođe jedna mala knjižica sa bitnim sadržajem. Kako samo ime kaže, u ovoj knjizi se radi o disanju. Objašnjava se kako egzoterična, tako i ezoterična teorija disanja, uticaj na nervni sistem, načini disanja kao i veliki broj tehnika disanja, kao i fenomen joga psihičkog disanja.

,,Srce joge“, T.K.V. Desikačar

U ovoj knjizi Desikačar predstavlja osnove učenja svog oca Šri T. Krišnamačarje, rodonačelnika moderne joge. Iz njegovog učenja i prakse potekle su glavne struje jogijske prakse današnjice (Iyengar yoga, Ashtanga Vinyasa yoga, Vinyasa yoga). Ovo je iscrpno delo koje se bavi jogijskom praksom kao i razumevanjem joge. U okviru knjige nalazi se i delo ,,Yoga Sutra“, filozofska Biblija joge, sa komentarima samog Krišnamačarje.

,,Joga čakri“, Anodea Džudit

Ovo je odlična knjiga za one koji žele malo više da nauče o sistemu čakri, ali takođe i da praktično rade na čakrama. U knjizi se obrađuje čakra po čakra najpre teorijskia zatim su date i praktične vežbe. Vrlo pitka knjiga koja daje sjajno osnovno znanje o čakrama.

Podeli:
O meni
Tijana Nastasić - Dogan

Za više informacije o novim kursevima kliknite ovde, ili me zapratite na društvenim mrežama ispod.

Bilten
Popularni postovi
Blog

Skorašnji kursevi